marți, 3 septembrie 2013

Cum sa cureti argintul si sa-l faci ca nou



Aproape oricine are in casa cel putin un obiect de argint: o bijuterie, o moneda veche, un suvenir drag. Si aproape orice obiect de argint s-a invechit, lasand pe suprafata urmele timpului care a trecut: pete negricioase, lipsa de stralucire, murdarie.

E bine sa stim ca piesele pretentioase, cu prelucrari fine, filigramate, antichitatile de mare valoare, trebuie date pe mana bijutierului, pentru ca o manipulare de amator le poate degrada.

In restul cazurilor, oricine isi poate face ca noi tacamurile, tavile, platourile, podoabele nepretentioase si orice alt obiect vechi de argint, pe care s-a asternut patina vremii si vrem s-o indepartam.

Dar, apropos de patina, obiectele din argint sunt adesea pretuite tocmai datorita vechimii lor si s-ar putea ca, in acest caz, patina asternuta de timp sa le innobileze valoarea, pe care in nestiinta noastra, o degradam cu curatatul.

De aceea, nu trebuie sa ne grabim curatand tacamurile ornate cu monograme, tavile incrustate cu blazon, bibelourile din argint semnate, pana nu consultam un specialist in antichitati. Este posibil ca niste piese cu monograma sa straluceasca ametitor dupa curatare, dar valoarea sa le scada la sub jumatate.

Cu aceste mentiuni, iata cateva sfaturi pentru reimprospatarea obiectelor vechi din argint - asa cum le noteaza infoniac.ru:

Pasta de dinti

Obiectul se umezeste cu o ora inainte de a incepe operatia, apoi se actioneaza asupra lui cu pasta, fie folosind o periuta de dinti foarte moale, fie o laveta deasemeni moale, cu grija, pentru a nu lasa rizuri pe suprafata argintului. Se spala cu apa.

Impuritatile aflate pe obiect vor disparea in mai putin de un minut, iar aspectul va ramane curat si stralucitor. Aspectul se va pastra curat inca mult timp.

Atentie: nu se curata cu pasta de dinti obiecte incrustate adanc. Pe de o parte, impuritatile din interiorul partii incrustate nu pot fi indepartate, iar pe de alta parte, se vor depune peste ele resturi de la pasta de dinti, iar aceasta va actiona in timp, degradand argintul.

In schimb, platourile netede, tavile sau tacamurile vor arata ca noi-noute, incantand privirile musafirilor.

Fiertura de cartofi

Fiertura de cartofi ataca foarte bine impuritatile de la suprafata, pe care le inlatura, dar nu lasa urme in argint, lasandu-l astfel intact. Solutia se potriveste pentru obiectele mici, bune de scufundat in intregime in respectva fiertura: podoabe, suveniruri, bibelouri.

Procedeul este simplu: se fierb carofii bine in putina apa, ca sa rezulte o zeama concentrata si se lasa la racit, atat cat sa ramana fierbinte, dar nu clocotita. Zeama se trece intr-un pahar si se introduce inauntru obiectul de curatat. Dupa 5 minute, obiectul de argint va arata ca nou.

Fiertura nu trebuie scoasa dintr-o supa, unde pe langa cartofi, s-au fiert morcovi sau alte zarzavaturi. Ele pot actiona asupra bijuteriei noastre intr-un mod necontrolat.

Atentie: obiectul nu se pune la uscat. Se sterge cu o laveta absorbanta sau cu un prosop de hartie, ca sa nu ramana la suprafata urmele fierturii de cartofi.

Amoniacul

Desi practicata candva, curatirea obiectelor vechi cu solutie de amoniac nu se recomanda. Se recomanda in schimb, folosirea amoniacului la intretinererea periodica a veselei si tacamurilor de argint, aflate in folosinta.

Se procedeaza simplu: intr-o solutie continand detergent de vase, se adauga cateva picaturi de amoniac lichid si se spala ca orice vesela, dupa care se sterge cu o laveta uscata sau cu un prosop de hartie.

Vesela, astfel tratata la spalare, isi va pastra vreme indelungata stralucirea si aspectul de obiect curat si atragator.

Alcool cu apa oxigenata

Aceasta reteta este indicata pentru obiectele delicate sau erodate de timp, pe care vrem sa le ferim de o noua uzura prin curatire. Lichidul va actiona lent, protejand suprafetele.

Se face o solutie de apa oxigenata cu alcool in proportii egale, iar obiectul de curatat se va introduce in interior, unde va sta 20 de minute. Se scoate, se spala cu apa si se sterge cu o laveta sau cu un prosop de hartie.

Reteta protejeaza suprafata argintului, dar in cazul obiectelor puternic afectate, rezultatele sunt mai putin spectaculoase. 
Sursa : ziare.com


ultima varianta : carpa de curatare -Regal Gold - http://www.regalgold.ro/cumpara/carpa-curatare-argint-6654935

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu